Teva stelt (enorm) teleur

Geen toegang

 

Het spijt me, maar deze inhoud is enkel toegankelijk voor leden.

Bent u nog geen lid? Klik hier om zich te abonneren.

5 thoughts on “Teva stelt (enorm) teleur

  • ik zou het verlies op TEVA nemen, ik was vorig jaar ingestapt en al eerder uitgestapt voor dat het in de selectie kwam. Ik heb toen ook mijn verlies genomen en dat bleek de juiste keuze. Op basis van de cijfers is dit een koopje maar het word gedumpt door institutionele beleggers en die beïnvloeden de koers heftig. Nog geen CEO, Actavis te duur gekocht en de rechtzaken tegen TEVA zullen weldra boomen. Wellicht interessant om terug in te stappen als ze 20$ of lager staan, de bodem is volgens mij nog niet in zicht. Dividend is ook gigantisch geknipt nu en het zou me niet verbazen dat er nog wat prijsschandalen/afspraken uitkomen, te veel emotie momenteel en grotendeels terecht.

    • Dag Marc, slim van je om vroeg je verlies te pakken en even af te wachten. Niettemin denk ik dat de huidige koers enkel rekening houdt met de negatieve aspecten van Teva (die je terecht opsomt). Zelfs al daalt de winst de komende jaren naar amper 2 dollar per aandeel (meer dan een halvering van het huidige niveau), dan nog zitten we met een aandeel in portefeuille dat tegen een K/W van amper 10 noteert. De schrapping van het dividend is noodzakelijk en goed, want dat wilt zeggen dat het management eindelijk zijn werk kan maken van die lelijke schuldenberg. Stiekem hoop ik dat Teva binnenkort eventueel met positief nieuws kan beginnen uitpakken: Activa wordt verkocht, besparingen worden doorgevoerd, schulden worden drastisch afgebouwd, de druk op de winst begint af te nemen, nieuwe CEO wordt gevonden, nieuwe producten komen uit de pijplijn … deze positieve nieuwsflow zou kunnen zorgen voor een heropleving. En binnen een paar kwartalen… wie weet kan het dividend wel niet terug worden opgetrokken? Bijkopen ga ik nog niet doen, het kan inderdaad altijd lager door de emoties van Mister Market en verdere verslechterende cijfers, maar mijn verlies slikken lijkt me niet nodig aangezien het slechte nieuws en de vooruitzichten nu wel al grotendeels (of helemaal) in de koers zitten.

  • Is het niet zo dat je met een aandeel met risicorating D bijna altijd geld verliest ( zie ook Exmar en Nyrstar ) ?

    • Dag Georges, hoe hoger de onzekerheid, hoe groter het opwaarts potentieel vaak is, maar ook hoe groter het neerwaarts potentieel indien dingen slecht gaan. Je hebt dus zeker gelijk dat hoge risicoratings vaak tot slechte resultaten leiden en dat je daarom het gewicht van zulke bedrijven in je portefeuille moet beperken en alles goed moet opvolgen en nogmaals: het gewicht beperken (zoals regelmatig winst nemen). Niettemin, heb ik Exmar nooit in portefeuille gehad, meer nog, ik heb Exmar pas besproken rond 4,2 euro (in het maandrapport van juni), momenteel staat de koers meer dan 5 euro. Nyrstar heb ik tijdelijk in portefeuille gehad, en werd verkocht met 5% winst. Andere aandelen die een hoog risiconiveau hadden, zoals de Grek ETF, Delta Lloyd, Enwave, of K+S hebben mooie winsten met zich meegebracht. Hoge risico’s hoeven dus niet altijd te leiden tot verlieslatende posities. Maar nogmaals: het spreekt voor zich dat beleggers slim omspringen met de risico’s binnen hun portefeuille en het is ieder zijn verantwoordelijkheid om de risico’s te beperken.

Laat een reactie achter