AkzoNobel: Kopen of verkopen?

Beste belegger

De afgelopen weken heeft u zich ongetwijfeld afgevraagd of u geen klein pakketje aandelen van de Nederlandse verfspecialist AkzoNobel moet kopen, nu het Amerikaanse PPG na drie mislukte overnamevoorstellen toch nog een vijandig overnamebod zou kunnen lanceren voor 1 juni.

Een overnamebod – moest het er komen – dat een grote kans heeft om te slagen, want na drie voorgaande overnamevoorstellen die niet onaantrekkelijk bleken voor enkele grote AkzoNobel aandeelhouders, zijn er inwendige spanningen ontstaan tussen het bestuur dat de overnamevoorstellen zomaar van tafel veegden en de aandeelhouders die het bod wel konden smaken.

Elliot Management, een activistisch hedgefonds uit de VS met ruim 3 procent van de Akzo-aandelen in handen, vuurt het verzet tegen het bestuur aan en stapte onlangs naar de Ondernemingskamer omdat men toestemming eist voor een aandeelhoudersvergadering met als enige agendapunt het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans, volgens Elliott de belangrijkste blokkade voor onderhandelingen tussen AkzoNobel en PPG

Ook het Amerikaanse Causeway – met 5,02 procent van de aandelen een van Akzo’s grootste aandeelhouders – noemde het in een brief “onbegrijpelijk” dat de top van AkzoNobel weigert in gesprek te gaan met PPG.

Het laatste aanbod van PPG had een waarde van 26,3 miljard euro, maar was “te laag” volgens AkzoNobel.

Iets waar ik en andere beleggers ons toch wel vragen bij stellen, want het overnamebod is goed voor ongeveer 96,75 euro per aandeel, wat 50% meer is dan wat een aandeel van Akzo waard was alvorens de overnamegesprekken begonnen.

Het overnamebod biedt zelfs een premie van 24% (inclusief dividend) ten opzichte van de sleutingsprijs op 21 april, de dag waarop AkzoNobel zijn strategie bekendmaakte om “alleen verder te gaan”.

Op dit moment bedraagt de premie nog steeds bijna 27%…

Het mag dan ook duidelijk zijn dat aandeelhouders van Akzo niet echt smullen van een AkzoNobel dat “alleen verdergaat”. PPG heeft in het verleden bewezen veruit superieur te zijn in het creëren van aandeelhouderswaarde (vanaf januari 2000 wist de koers van PPG met +289,52% te stijgen t.o.v. 79,15% voor AkzoNobel).

Maar nu is de hamvraag nog steeds:

“Is AkzoNobel geen gokje waard?”

Wel, eerst en vooral is het belangrijk voor beleggers om te weten, dat er voor 1 juni een overnamebod moet worden doorgeduwd naar de aandeelhouders van Akzo, anders moet PPG 6 maanden wachten alvorens er een nieuw bod gelanceerd mag worden.

En omdat 1 juni nog maar 5 dagen verwijderd is, is het zeer risicovol geworden voor beleggers om nu nog in te stappen. De kans dat er een overname zal plaatsvinden wordt letterlijk 20% kleiner per dag.

Daarbij, wanneer AkzoNobel aan zijn huidige koersniveau aan de 9 criteria checklist onderworpen wordt, dan blijkt dat een 4-tal cruciale criteria niet afgevinkt kunnen worden:

  • Goedkopere waardering dan sectorgenoten en eigen historisch gemiddelde.
  • Goede langetermijnvooruitzichten.
  • Kwaliteitsvol management.
  • Volgens mijn berekeningen minstens 20% ondergewaardeerd.

Want als er een ding duidelijk is geworden door de huidige overnamemalaise, dan is het wel dat AkzoNobel geen aandeelhoudersvriendelijk bestuur heeft en dat het niet focust op wat het beste is voor de aandeelhouders op lange termijn.

Ook staat het aandeel dankzij de overnamevoorstellen van PPG historisch gezien aan de dure kant (K/W van > 19) en dus bijlange niet goedkoop meer. Een onderwaardering van 20% is ver te zoeken en de toekomstige groeimogelijkheden voor een AkzoNobel dat “alleen verdergaat” zijn aan het huidige koersniveau ontzettend beperkt.

En ondanks dat PPG volgens de Britse krant de Telegraph aan het proberen is om de deadline van 1 juni uit te stellen, waardoor Elliot misschien tijdig het vertrek van Antony Burgmans kan afdwingen en er toch gesprekken kunnen plaatsvinden tussen Akzo en PPG, is het scenario waarbij AkzoNobel onafhankelijk blijft en niet overgenomen zal worden, waarna veel grootaandeelhouders uit ongenoegen hun aandelen zullen dumpen en de koers een duik zal nemen, het meest waarschijnlijke.

Conclusie

Beleggers die al aandelen van AkzoNobel in portefeuille hadden, nog voor het eerste bod van PPG, kunnen volgens mij best een deel van hun winst veiligstellen in plaats van te gokken op een overname die op dit moment zeer onwaarschijnlijk lijkt.

Enkel wanneer Elliot er in zou slagen om Antony Burgmans buiten te werken en de deadline van 1 juni verlengd wordt, zou ik Akzo durven kopen met oog op een overname.

Beleggers die nog geen aandelen hebben raad ik momenteel aan om andere beleggingskansen op te zoeken.

Laat een reactie achter